• Sök i:
    Historisk Bildbyrå PRINT RF RM

SKM 000660_a

Bilden ingår i en samling skolplanscher från sent 1800 till mitten av 1900.
Plansch: Savann
Vilh. Tupy
Förlag. A.-B. P. A. Norstedt & Söner, Stockholm
Esselte, Stockholm

Text på baksidan:
Savann
Landskapet föreställer en afrikansk savann under torrtiden, belägen cirka 1.000 meter över havet. Savann är ett stäppartat växtsamhälle med högt, tuvigt gräs, spridda träd och buskar. Savann är utmärkande för tropiska länder, speciellt platåländer, såsom Östafrika, Sudan m. fl., vilka har utpräglad torrtid. Under denna tid torkar gräset och många träd fäller sina löv.
I bakgrunden syns berget Kilimandjaro, vars högsta topp är 6.010 meter hög.
På bildens vänstra sida syn ett brödfruktträd. Dylika träd kan uppnå en ålder av ända upp till 3.000 år. Frukten blir stor som meloner eller större och är ätlig. Vidare finns det på bilden en flock zebror, som söker skydd för den brännande solen under brödfruktträdet, samt några strutsar. I förgrunden på vänster sida finns en sekreterarfågel ? en art av dagrovfågel, som har lång hals och höga ben. Den kan bli över en meter lång. Huvudet när nacktofs, varför man liknat sekreterarfågeln vid en sekreterare med pennan bakom örat. Den förtär bl. a. ormar och är därigenom nyttig.
I förgrunden på höger sida av bilden syns en termithög. Dylika högar byggs av termiter, ett slags myrliknande insekter, vilka av träsmulor, jord och saliv murar bon, som ofta är flera meter höga. På samma sida finns också ett skärmakasieträd.
I mitten av bilden syns en oryxantilop och en gnu, i bakgrunden några giraffer. (c) Ola Myrin / Malmö Muséer / Historisk Bildbyrå OBS! Historiskoch Malmö Museer äger endast fotografirätten till bilden. För den konstnärliga upphovsrätten - kontakta BUS
Tillbaka till sökresultatet
Bildnummer: SKM_000660_a

Placerad i:
Publika » HIS
Releaser: Inte released

Historisk Bildbyrå

 
Priser exkl moms. Lägg i varukorgen
Direktlänk
 
Powered by: Imagedesk