• Sök i:
    Historisk Bildbyrå PRINT RF RM

SKM 000913_a

Bilden ingår i en samling skolplanscher från sent 1800 till mitten av 1900.
Palestina, Mariabrunnen vid Nasaret
"L.B?? 1926"
Svenska skolmaterielförlaget Gunnar Saietz A.-B.

Text på baksidan:
Palestina.
10. Mariabrunnen vid Nasaret.
Omramat av mjukt rundade krithöjder ligger i n. Palestina i Galileen, s. ö. från Haifa, Nasaret, det stad, där Jesus tillbragte sin ungdom och sina första mannaår. Nasaret har alltid geografiskt sett varit en obetydlig ort.
Motivet till bilden är hämtat från den s. k. Mariabrunnen, vilken omnämnes i en apokryfisk Jesusskildring. Jesus hade vid sex års ålder skickats dit att hämta vatten med tappade krukan, som gick sönder. Då bredde han ut sin mantel, fyllde den med vatten och bragte det till Maria.
Brunnen är infattad i en byggnad av stora kalkstensblock. Kvinnorna, som gå dit, bära de tomma krusen i vågrät ställning, såsom kvinnan bakom åsnan. När de gå därifrån, ställa de krusen upprätt på huvudet. På senare år har man också börjat använda bensindunkar. Även männen hämta vatten men i läder- oeller skinnsäckar. På bilden synas tvenne vattenförsäljare. Manna med åsnan är en sådan. Vattenbäraren bakom honom ämnar avyttra sin värdefulla produkt på gatorna. I Galileen har kvinnoklädseln några speciella kännemärken, som ej återfinnas i Judeen och endast delvis i Samarien. De bära fotsida benkläder, ansiktet är obetäckt, fötterna bara. Männen åter ha sandaler eller lågskor.
Till vänster på bilden för en herde sina får till stallet på aftonen. De liksom de svarta getterna finna sitt bete på kullarna sluttningar. Huset till höger bär ett kort. Det visar, att där bor en kristen. (c) Ola Myrin / Malmö Muséer / Historisk Bildbyrå OBS! Historiskoch Malmö Museer äger endast fotografirätten till bilden. För den konstnärliga upphovsrätten - kontakta BUS
Tillbaka till sökresultatet
Bildnummer: SKM_000913_a

Placerad i:
Publika » HIS
Releaser: Inte released

Historisk Bildbyrå

 
Priser exkl moms. Lägg i varukorgen
Direktlänk
 
Powered by: Imagedesk