• Sök i:
    Historisk Bildbyrå PRINT RF RM
SKM 000916_a

SKM 000916_a


Bilden ingår i en samling skolplanscher från sent 1800 till mitten av 1900.
Palestina, Karmel vid Haifa
Svenska skolmaterielförlaget Gunnar Saietz A.-B.

Text på baksidan:
Palestina.
9. Karmel vid Haifa
Karmel är en bergshöjd i n. v. Palestina söder om Akkabukten, 60 km. lång och 552 m. hög. Om sommaren utgör det genom sina träds grönskan en angenäm kontrast till Palestinas övriga berg. Särskilt kunna nämnas lager- och olivträden i dess lägre delar, pinjerna i de högre. Denna rika vegetation hänger samman med läget vid Medelhavet. När de regnförande västvindarna tvingas stiga vid bergets sluttningar, lämna de rikligt med nederbörd, Historiskand i form av häftiga skurar. Karmel, som till största delen liksom Palestinas övriga berg består av kalk, är rikt på håligheter, som ofta bjudit flyktingar skydd, och dit eremiter kunnat draga sig tillbaka. Bland dessa senare bildades på 1200-talet karmelitorden, som fått sitt namn efter berget. Eljest är Karmel mest känt från profeten Elias historia (1 Kon 18).
Vid Karmels fot ligger Haifa, som har en blomstrande industri och raskt har utvecklats till en av Palestinas främsta hamnstäder. Denna utveckling beror på det rika näringslivet i och omkring staden, på gynnsammare hamnförhållanden än i Jaffa och kanske främst på de goda järnvägsförbindelserna med inlandet, dels till Damaskus, dels via Gaza till Egypten. Dessutom kan nämnas, att den ena oljeledningen från Kerkúkområdet nära Mosul i n. Irak mynnar här. Den andra går till Tripoli i Syrien.
Den stora, gråbruna byggnaden till vänster om den största palmen är stadens slakteri. Bakom detta längre upp i Haifa ligger den tekniska skolan, avsedd för den judiska befolkningen. ? Bilden erinrar oss om tvenne viktiga faktorer i Orientens liv: dadelpalmen och kamelen. (c) Ola Myrin / Malmö Muséer / Historisk Bildbyrå OBS! Historisk Bildbyrå och Malmö Museer äger endast fotografirätten till bilden. För den konstnär
Tillbaka till sökresultatet
Bild ID: SKM_000916_aPlacerad i:
Publika » HIS
 

Historisk Bildbyrå

 
Priser exkl moms. Lägg i varukorgen

Modellrelease

Nej
Storlek
3957x3043 pixlar
34x26 cm @ 300 dpi
4.24 MB (jpg)
34.45 MB (8 bit RGB)
Datum
2012-02-21
Direktlänk