• Sök i:
    Historisk Bildbyrå PRINT RF RM

SKM 000917_a

Bilden ingår i en samling skolplanscher från sent 1800 till mitten av 1900.
Palestina, hamnbild från Jaffa
"L.H??? 1926"
Svenska skolmaterielförlaget Gunnar Saietz A.-B.

Text på baksidan:
Palestina.
7. Hamnbild från Jaffa.
Här har konstnären fångat en hamnbild från Jaffa, förr Joffe, en av världens äldsta städer. Sedan gammalt har Jaffa haft betydelse som hamnplats för de fromma resenärerna på färd till Jerusalem, dit numera järnväg för. Viktigare är dock dess ställning som främsta utskeppningsort för Palestinas åkerbruksprodukter, vete, durra, olivolja, meloner, sydfrukter m. m. Den lilla hamnen, som är öppen och klippfylld, är otillgänglig för den moderna skeppsfarten. Lastningen måste ske på öppna redden, något som vid storm är nästan omöjligt. Staden behåller dock sin position, ehuru den håller på att överflyglas av Haifa.
Åt havssidan till höger på bilden höjer sig över staden Fransiskanklostrets torn. Nedanför detta synes ännu ett torn, det är Sjömoskén. Till vänster synes den smäckra minareten till en annan moské. Den måleriska anblicken från hamninloppet har icke sin motsvarighet i stadens inre. Den österländska prägeln med trånga, krokiga, smutsiga gator är här särskilt tydlig.
8 min. bussresa från Jaffa ligger Palestinas största och modernaste stad, Tel A'viv ("Vårkullen"), Israels huvudstad. Den grundades 1909 och har praktiskt taget uteslutande judisk befolkning. Dess utomordentligt snabba utveckling, särskilt efter världskrigen, står i sambans med den zionistiska rörelsen och staten Israels uppkomst. Staden kan betecknas som en zionismens speciella skapelse. På den besökande främlingen gör den med sin utpräglat västerländska typ ett säreget och imponerande intryck. I den finnas rådhus, opera och teatrar, stadion m. m. samt en mångfald skolor av olika former. (c) Ola Myrin / Malmö Muséer / Historisk Bildbyrå OBS! Historiskoch Malmö Museer äger endast fotografirätten t
Tillbaka till sökresultatet
Bildnummer: SKM_000917_a

Placerad i:
Publika » HIS
Releaser: Inte released

Historisk Bildbyrå

 
Priser exkl moms. Lägg i varukorgen
Direktlänk
 
Powered by: Imagedesk