• Sök i:
    Historisk Bildbyrå PRINT RF RM

SKM 000921_a

Bilden ingår i en samling skolplanscher från sent 1800 till mitten av 1900.
Palestina, Födelsekyrkan i Betlehem
"L.H??? 1926"
Svenska skolmaterielförlaget Gunnar Saietz A.-B.

Text på baksidan: 4. Födelsekyrkan i Betlehem
Betlehem är en av de få gamla orter, som nått nutida blomstring i Palestina. Det är idogt åkerbruk kring staden, livlig handel och industri i densamma. Invånarna c:a 7 000, av vilka de flesta sedan gammalt äro kristna, göra ett delvis västerländskt intryck. Många äro ättlingar till de gamla korsriddarna.
På den plats, där Jesus enligt traditionen föddes, anlade Konstantin den store år 330 en ännu bevarad kyrka, världens äldsta, som är en av de viktigaste vallfartsorterna i Palestina. Tidigare var förgården ett avskärmat område men är nu en öppen marknadsplats. I förgrunden stå en kvinna och en flicka i sina högtidsdräkter. Bakom dem synes ett par herdar med sin får och längre åt höger högra betlehemitiska kvinnor i typiskt blå klänningar. Bakom den liggande kamelen träffa vi på några fellaher (bönder), som sälja grönsaker, lastade på åsnor. Till vänster vid staketet befinna sig beduiner från öknen med sina hästar. Vid det armeniska klostrets mur samtalar en munk med tåv turister. I hörnet nära kyrkdörren sitter en grupp munkar. Den med staket omgärdade kristna kyrkogården synes till vänster å bilden.
Själva kyrkan, som på bilden skönjes vid takkorset, ligger liksom inbäddad i trenne kyrkosamfunds kloster, det armeniska, det romersk-katolska, var klocktorn synes till vänster, och det grekisk-ortodoxa, vars torn synes till höger. Det hela gör ett fästningsliknande intryck, vilket markeras av den ensamma. trånga ingångsdörren. Försvar har också ofta varit av nöden emot fanatiska mohammedaner.
Kyrkans heliga centrum är födelsegrottan, där Jesus enligt obestyrkt tradition sett dagens ljus. (c) Ola Myrin / Malmö Muséer / Historisk Bildbyrå OBS! Historiskoch Malmö Museer
Tillbaka till sökresultatet
Bildnummer: SKM_000921_a

Placerad i:
Publika » HIS
Releaser: Inte released

Historisk Bildbyrå

 
Priser exkl moms. Lägg i varukorgen
Direktlänk
 
Powered by: Imagedesk