• Sök i:
    Historisk Bildbyrå PRINT RF RM

SKM 004999_a

Bilden ingår i en samling skolplanscher från sent 1800 till mitten av 1900.
Kinesiskt flodlandskap
R. Tupy
Förlag A.-B. P. A. Norstedt & Söner, Stockholm
Esselte, Stockholm

Text på baksidan:
Flodlandskap i Sydkina
Bilden visar ett flodlandskap i Kina med floden Jangtsekiang. Floden har sin hälla i Tibet och utmynnar vid cirka 30:e breddgraden i Östkinesiska havet nära Shanghai. I sitt lopp från väst till öst passerar den oftast områden med branta och höga stränder. Floden, vars vatten mest är gulbrunt, är mycket trafikerad och omgivningen tätt befolkad. Folkmängden i hela Jangtse-bassängen uppges till nära 200 miljoner. Typisk för Sydkina är de cirka 5?6 meter långa båtar, som ligger hopträngda intill stränderna och i vilka familjerna bor nästan hela sitt liv.
På höger sida syns ett samhälle med de karakteristiska svängda taken på husen, därunder en så kallad pagod (bönehus), som utmärker sig genom sin höga byggnadsstil. Längre bort några terrassformade risfält.
På floden ser man de egenartade djonkerna, på den större sitter aktermasten på babordssidan. Seglen är ofta flätade av växtfibrer. På den synliga fiskebåten höjes och sänkes nätet med hjälp av en hävstång. I förgrunden bär en inföding sin last på det i Kina typiska sättet. (c) Ola Myrin / Malmö Muséer / Historisk Bildbyrå OBS! Historiskoch Malmö Museer äger endast fotografirätten till bilden. För den konstnärliga upphovsrätten - kontakta BUS
Tillbaka till sökresultatet
Bildnummer: SKM_004999_a

Placerad i:
Publika » HIS
Releaser: Inte released

Historisk Bildbyrå

 
Priser exkl moms. Lägg i varukorgen
Direktlänk
 
Powered by: Imagedesk