• Sök i:
    Historisk Bildbyrå PRINT RF RM

SKM 017843_a

Bilden ingår i en samling skolplanscher från sent 1800 till mitten av 1900.
Akustik
Svenska Skolmaterielförlaget Gunnar Saietz, A.-B.

Text på baksidan:
12. Akustik
Ljud, elastiska longitudiella svängningar, som från ljudkällan till örat fortskrida i medier.
Ljudets hastighet i luft vid 15º C. är 340 meter per sek.
Bild 1. Klockspel, vars vågor fortplantas åt alla håll och träffar ett öra.
Bild 2. Stämgaffelns svängningar fortplantas genom skivan och riktas genom röret, varför de gå mycket långt, utan att nämnvärt försvagas. Ett exempel härpå är talröret.
Bild 3 visar ljudvågornas fortplantning från stämgaffeln genom en skål med vatten till en resonansbotten, vars en ändå är öppen och vars längd är 1/4 av grundtonens våglängd hos stämgaffeln. Resonansbotten bringar i svängning, så att även luften i lådan råkar i svängningar, varigenom tonen förstärkes.
Bild 4. Det mänskliga örat i genomskärning. Ljudet inkommer i ytterörat (a), går genom hörselgången (b) tilltrumhinnan (c), fortplantas från denna över hörselbenen ? hammaren (d), städet (e) och stigbygeln (f) ? till den av vätska fyllda benlabyrinten ? som består av förgården (k), båggången (l) och bensnäckan (m) ? varigenom det cortiska organet (n), (det egentliga hörselorganet) och hörselnerven påverkas.
Bild 5. Visar en elektrisk högtalare, placerad under en glaskupa, varur luften pumpats. Ljudvibrationen, som uppväckas i lufttomt rum, kunna ej fortplanta sig därigenom.
Bild 6. 4 olika stämgafflar på var sin resonansbotten. Om nu en femte stämgaffel anslås, så bringar den av de 4 stämgafflarna i svängning, som evtl. har samma svängningstal. Resonans!
Bild 7 visar ljudets reflexion mellan två lämpliga sfäriska speglar, "viskvalv", i vars brännpunkar en elektrisk hörlur och en vanlig lur placerats. Ljudet från den elektriska hörluren återkastas av den högra spegeln till den vänstra och ljudet uppfångas av den vänstra
Tillbaka till sökresultatet
Bildnummer: SKM 017843_a

Placerad i:
Publika » HIS
Releaser: Inte released

Historisk Bildbyrå

 
Priser exkl moms. Lägg i varukorgen
Direktlänk
 
Powered by: Imagedesk