• Sök i:
    Historisk Bildbyrå PRINT RF RM

MHM 000329:196

Läkarmottagning för öron- näs och halsspecialist 1900- talets förra hälft.
Thermokuaterium bestående av två glasbehållare, en udd av vitmetall och platina. Ballonger och slangar är nytillverkade av plast och gummi.
Kauterisation innebär att man förstör vävnad med hjälp av glödande metallinstrument ( eller kemiska medel).
Kautariets udd består av platina som snabbt blir glödande när det kommer i kontakt med en blandning av luft och vissa kolväten. Här används gasolin (petroleumeter) som är en mycket lättflyktig vätska. Flaskan fylls till drygt hälften. Den grenade proppens ändar sätts samman med en blåbälg, dubbelballong, i ena änden och med själva kauteriet i den andra. Med bälgen drivs luft ner i flaskan och luftblandningen pressas ut i kauteriet. Handtaget innehåller en tunnare cylinder som står i direkt kontakt med spetsen. Kauteriet värms någon minut över spritlampa före användningen, sedan räcker det att trycka på blåbälgen för att underhålla förbränningen, och därmed hålla vämen. temperaturen kan hållas med stor precision. Thermokautern på bilden är monterad på ett förlängningsrör som gör det möjligt att även arbeta genom speculum. Kauterier kan ha olika utformning exempelsvis som en kula eller kniv.

Gasolinflaskans bygel har två funktioner, dels är den en upphängningsanordning så att man kan fästa flaskan i t.ex. ett knapphål, dels är bygeln utformad så att flaskan står alldeles stadigt i träskrinet (saknas 2010) som har fack för varje föremål i satsen. Etuiet har vinröd klädsel.
Tillbaka till sökresultatet
Bildnummer: MHM 000329_196_g

Placerad i:
Publika » HIS
Releaser: Inte released

Historisk Bildbyrå

 
Priser exkl moms. Lägg i varukorgen
Direktlänk
 
Powered by: Imagedesk